Βίντεο: Το ξεχασμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο Buran μέσα σε εγκατελειμμένο υπόστεγο του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ

Η σοβιετική «έκδοση» του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου (Space Shuttle), το Buran, είναι σαφώς λιγότερη γνωστή, αλλά για τους φίλους της ιστορίας της εξερεύνησης του Διαστήματος θεωρείται ως (άλλη) μία από τις μεγαλύτερες «χαμένες ευκαιρίες», καθώς επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σκάφος, το οποίο όμως παρασύρθηκε από την πτώση της ΕΣΣΔ.

Futsal Accessories

Σήμερα λίγα είναι αυτά που απομένουν από τα επαναχρησιμοποιούμενα διαστημόπλοια της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ. Το πρόγραμμα μπήκε «στον πάγο» μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ακυρώθηκε το 1993. Το μοναδικό Buran που πέταξε στο Διάστημα (σε μια μη επανδρωμένη πτήση) καταστράφηκε το 2002, όταν κατέρρευσε η οροφή του υποστέγου όπου ήταν αποθηκευμένο, στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Άλλα Buran επιβιώνουν μέχρι σήμερα- άλλες φορές ως αξιοθέατα, και άλλες φορές εγκαταλειμμένα στην τύχη τους- και η δεύτερη περίπτωση ήταν αυτή που τράβηξε την προσοχή των YouTubers του καναλιού Exploring the Unbeaten Path, που ταξίδεψαν κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, στο Καζακστάν, και τρύπωσαν στο υπόστεγο των Buran, στον χώρο του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ.

Αν και το υπόστεγο είναι εγκαταλειμμένο, η βάση (την οποία νοικιάζει η ρωσική κυβέρνηση) είναι ακόμα ενεργή, καθώς όλες οι ρωσικές διαστημικές αποστολές εκτοξεύονται από εκεί, με αποτέλεσμα να φυλάσσεται. Εν τέλει, οι εξερευνητές μπήκαν και βγήκαν χωρίς απρόοπτα, έχοντας τραβήξει πολύ υλικό, το οποίο και ανέβασαν στο YouTube.

Πηγή